Ammattilaiselle

Päihdehaittoja ehkäisevä ja mielen hyvinvointia edistävä työ on keskeinen osa korkeakoulun hyvinvointityötä. KUPLA-hanke tukee korkeakoulun henkilöstöä tässä työssä. Tarjoamme koulutusta ja työkaluja puheeksi ottoon sekä ohjaustyön tueksi. Autamme myös opiskelijoiden päihdeohjelman kehittämiseen ja jalkauttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi korkeakoulussa

KUPLA-hankkeessa pilotoidaan keväällä 2019 Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi korkeakoulussa -koulutusta. Kahden tunnin mittainen koulutus on suunnattu korkeakoulun ohjaus- ja opetushenkilöstölle. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa osallistujien osaamista päihdehaittojen ehkäisyn ja opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin tukemisen kysymyksissä sekä madaltaa kynnystä puheeksi ottoon. Koulutus tarjoaa käytännön työkaluja ohjauksen ja puheeksi oton tueksi. Pilottikoulutusten pohjalta hankkeessa kehitetään kaikille avoin verkkokoulutus.

”– Nyt koulutuksen myötä tunnen oloni nyt varmemmaksi, jos kohtaan opiskelijoilla päihteisiin tai mielen hyvinvointiin liittyviä ongelmia eli tiedän aiempaa paremmin, miten lähteä auttamaan opiskelijaa. –”
”Huolen puheeksi ottamisen kynnys madaltui.”

-Palautetta pilottikoulutukseen osallistuneilta

Kiinnostuitko koulutuksesta? Kysy lisää koulutusuunnittelija Emmi Lehtiseltä, emmi.lehtinen(a)ehyt.fi

Päihteet puheeksi korkeakoulussa -opasvihkonen

Päihteiden käyttö koetaan usein jokaisen yksityisasiaksi, ja siksi siihen puuttuminen voi tuntua vaikealta. Säännöllinen ja runsas päihteiden käyttö kuitenkin heikentää opiskelu- ja työkykyä ja vaikuttaa myös muihin. Kun huolesi opiskelijan jaksamisesta herää, älä epäröi ottaa asiaa puheeksi. KUPLA-hankkeen opasvihkonen tarjoaa neljä askelta päihteiden käytön puheeksi ottoon korkeakoulussa sekä listan tukipalveluista, joihin opiskelijan voi ohjata ja joista saat lisätietoa. Esitteen pdf-version löydät täältä. 

Esite saatavilla myös painettuna versiona EHYT ry:n julkaisukaupasta.

Ehkäisevä päihdetyö korkeakouluyhteisössä -juliste

Julisteessa kuvataan, mitä ehkäisevä päihdetyö korkeakouluyhteisössä on; mihin toimenpiteisiin rakenne-, yhteisö- ja yksilötasolla tulisi kiinnittää huomiota, jotta haittojen ehkäisy olisi vaikuttavampaa. Julisteen pdf-version löydät täältä.

Suosituksia opiskelijoiden päihdeohjelmien kehittämiseen ja jalkauttamiseen korkeakouluyhteisöille

KUPLA-hanke on julkaissut suositukset opiskelijoiden päihdeohjelmille. Suositukset käsittelevät opiskelijoiden päihdeohjelmien laatimista ja kehittämistä ehkäisevän työn näkökulmasta. Suositukset ovat oivallinen suunnittelun ja arvioinnin apuväline, jos korkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelmaa ollaan päivittämässä tai vasta laatimassa. Suositukset voi lukea ja ladata täältä:
Suosituksia opiskelijoiden päihdeohjelmien kehittämiseen – verkkoversio (pdf)
Suosituksia opiskelijoiden päihdeohjelmien kehittämiseen – painoversio (pdf)

KUPLA-hankkeen uutiskirje tuo hankkeen uusimmat kuulumiset ja materiaalit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje sisältää myös ajankohtaista tietoa liittyen opiskelukykyyn, mielen hyvinvointiin, ehkäisevään päihdetyöhön ja yhteisöllisyyteen. Uutiskirje ilmestyy kuuden viikon välein. Pääset tilaamaan sen täältä.