KUPLAn uutiskirje 1/2019

Opiskelijoiden mielen hyvinvointi ja päihteiden käyttö puhuttavat ohjaus- ja opetushenkilöstöä

Miten ilmaista opiskelijalle, että on huolissaan tämän jaksamisesta? Miten kysyä päihteiden käytöstä tai miten auttaa opiskelijaa, jolla on mielen hyvinvoinnin haasteita? Näitä kysymyksiä pohdittiin KUPLA-hankkeen Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi -koulutuksissa Oulun ammattikorkeakoulussa, Vaasan yliopistossa ja Centria-ammattikorkeakoulussa helmikuussa. Puheeksi ottoon kaivattiin koulutukselta käytännön työkaluja. Osallistujien mukaan päihteistä ja mielen hyvinvoinnista tulisi keskustella korkeakouluissa enemmän, ja säännölliselle koulutukselle nähtiinkin selkeä tarve myös tulevaisuudessa.

Koulutuksen osallistujat olivat ohjaus- ja opetushenkilöstöä, kuten opettajatuutoreita, omaohjaajia ja opinto-ohjaajia. Nyt pidetyt koulutukset ovat hankkeen pilottikoulutuksia, joiden pohjalta hankkeessa lähdetään myöhemmin keväällä kehittämään ohjaus- ja opetushenkilöstölle suunnattua verkkokoulutusta.

Kiinnostuitko koulutuksesta? Kysy lisää KUPLAn projektipäälliköltä Sariannalta, sarianna.palmroos(a)ehyt.fi.

 


Päihteet puheeksi korkeakoulussa – uusi esite

Päihteiden käyttö koetaan usein jokaisen yksityisasiaksi, ja siksi siihen puuttuminen voi tuntua vaikealta. Säännöllinen ja runsas päihteiden käyttö kuitenkin heikentää opiskelu- ja työkykyä ja vaikuttaa myös muihin. Kun huolesi opiskelijan tai opiskelukaverin jaksamisesta herää, älä epäröi ottaa asiaa puheeksi. KUPLA-hankkeen uusi esite tarjoaa neljä askelta päihteiden käytön puheeksi ottoon korkeakoulussa sekä listan tukipalveluista, joihin opiskelijan voi ohjata ja joista saat lisätietoa.

Esitteen pdf-version löydät täältä. 

Esite saatavilla myös painettuna versiona EHYT ry:n julkaisukaupasta.

 


Opiskelijoiden mielenterveyspäivä lähestyy

Valtakunnallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietetään 25.4. Tämän vuoden teemana on stressi, #ruuhkakevät.

Opiskelijoiden mielenterveyspäivän ympärillä kampanjoidaan kahden viikon ajan 15. – 26.4., lisätään tietoisuutta ja herätetään keskustelua opiskelijoiden mielenterveyden kannalta tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista. Samalla nostetaan esiin asioita ja tekoja, joilla mielen hyvinvointia voidaan edistää opiskeluyhteisöissä.

Opiskelijoiden mielen hyvinvointia voi pitää esillä esimerkiksi järjestämällä opiskelijoiden oman hyvinvointipäivän, rentoutumistuokion, työpajan, keskustelupaneelin tai mitä vain aiheeseen liittyvää omassa opiskeluyhteisössä.

Lisävinkkejä osallistumiseen ja hyödynnettäväksi tuotettua materiaalia löytyy Nyyti ry:n verkkosivuilta.

Lue lisää Opiskelijoiden mielenterveyspäivästä


Tutustu tietopaketteihin opiskelijoiden mielenterveydestä ja opintojen keskeyttämisestä

Voimaa opiskeluun -hankkeen tavoitteena on vähentää opintojen keskeytyksiä korkeakouluissa ja toisella asteella. Tähän pyritään kehittämällä tukimalli riskiryhmässä oleville opiskelijoille, vahvistamalla opiskelijoiden mielenterveys- ja elämänhallintataitoja osana opintoja sekä tukemalla opiskelijoiden keskinäistä vertaistoimintaa. Hankkeessa on tuotettu tietopaketit opiskelijoiden mielenterveydestä ja opintojen keskeyttämisestä.

Hankkeen kehittämistyö perustuu tutkittuun tietoon niistä tekijöistä, jotka ovat yhteydessä opintojen keskeyttämiseen, opiskelijoiden mielenterveyteen ja oppilaitosten yhteisöllisyyteen. Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa hankkeessa osatoteuttajina ovat Suomen Diakoniaopisto, Nyyti ry sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus ry.

Lue lisää Voimaa opiskeluun -hankkeesta. 

 


Empatiakykyä, kärsivällisyyttä ja olkapää jota vasten itkeä

Masentuneelle ystävät ovat kallisarvoisia, kirjoittaa Nyyti ry:n vapaaehtoistoimija ja KUPLAn blogin vieraskynä Aadrita Kar. Masentuneen ystävältä ei vaadita paljoa: empatiakykyä, kärsivällisyyttä ja olkapää, jota vasten itkeä.

Lue lisää KUPLAn blogista

 


Lisää tapahtumaideoita!

Yksi KUPLA-hankkeen koulutuksista opiskelijatapahtumien järjestäjille käsittelee tapahtumakonseptien ideointia. Pajassa pohditaan tapahtumakonseptin ominaisuuksia ja ideoidaan erilaisia tapahtumia koko ryhmän kesken. KUPLAn tapahtumakonseptipajojen tapahtumaideoita on koottu sähköiseen muotoon. Vaasassa ja Oulussa pidettyjen konseptipajojen ideointiharjoitteiden tuloksina syntyneet tapahtumaideat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja muokattavissa.

http://bit.ly/KUPLA_tapahtumaideat
http://bit.ly/KUPLA_miniideat