KUPLAn uutiskirje 4/2019

Kulttuurin muuttajat – KUPLAn viestintäkampanja syksyllä

Mikä on alkoholin paikka opiskelijakulttuurissa? Onko alkoholin käyttö aina yksityisasia? Juoko jokainen “normaali” opiskelija alkoholia?

Kulttuurin muuttajat on KUPLA-hankkeen viestintäkampanja, joka kannustaa opiskelijoita ja korkeakouluyhteisöjä tarkastelemaan alkoholin roolia yhteisössään. Kampanjaa käydään KUPLAn somekanavissa 30.9.-20.10. Kampanjaan voi osallistua jakamalla kampanjan somemateriaaleja, järjestämällä keskustelutilaisuuden tai kertomalla omista kokemuksistaan opiskelijatapahtumissa.

Kampanjan sivut ovat osoitteessa kulttuurinmuuttajat.fi
Lue lisää: kulttuurinmuuttajat.fi/osallistu-kampanjaan

Tilaa Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi korkeakoulussa -koulutus

KUPLA-hankkeen Päihteet ja mielen hyvinvointi puheeksi korkeakoulussa -koulutusta on pilotoitu tänä keväänä hankkeen yhteistyökorkeakouluissa. Syksyllä 2019 tarjoamme koulutusta maksuttomasti myös muille korkeakouluille.

Kahden tunnin mittainen koulutus on suunnattu korkeakoulun ohjaus- ja opetushenkilöstölle. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa osallistujien osaamista päihdehaittojen ehkäisyn ja opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin tukemisen kysymyksissä sekä madaltaa kynnystä puheeksi ottoon. Koulutus tarjoaa käytännön työkaluja ohjauksen ja puheeksi oton tueksi. Pilottikoulutuksista kerätyn palautteen perusteella koulutus koettiin hyödyllisenä ja tarpeellisena ja sen koettiin rohkaisseen puheeksi ottoon.

”Nyt koulutuksen myötä tunnen oloni nyt varmemmaksi, jos kohtaan opiskelijoilla päihteisiin tai mielen hyvinvointiin liittyviä ongelmia eli tiedän aiempaa paremmin, miten lähteä auttamaan opiskelijaa.”
-Osallistujan palaute

Kiinnostuitko koulutuksesta? Kysy lisää KUPLAn projektipäälliköltä Sariannalta, sarianna.palmroos(a)ehyt.fi

Tukea tuutorikoulutuksiin ja opiskelijajärjestöjen tapahtumakoulutuksiin

Kaivataanko teillä kehittämisideoita tai valmista materiaalia tuutorikoulutuksiin tai opiskelijajärjestöaktiivien koulutuksiin? KUPLA-hankkeessa tuotetut, kaikille avoimet koulutusmateriaalit valmistuvat alkuvuoteen 2020 mennessä, mutta jo ennen sitä tarjoamme sparrausapua ja mahdollisuutta tilata KUPLAn asiantuntijat kouluttamaan seuraavista teemoista:

Tuutorin rooli, tuutoritoiminnan suunnittelu, tuutorin ryhmänohjaustaidot, ryhmäprosessi ja turvallinen ilmapiiri, inklusiivisuus ryhmätapaamisissa ja harjoitteissa, tuutori mielen hyvinvoinnin vahvistajana ja opiskelukyvyn tukijana & päihteiden rooli ja huolen puheeksiottaminen

Tapahtumaturvallisuus, tapahtumaviestintä, inklusiivisuus tapahtumanjärjestämisessä & tapahtumakonseptipaja

Kysy lisää tuutorikoulutuksista KUPLAn koulutussuunnittelija Emmiltä, emmi.lehtinen(a)ehyt.fi ja tapahtumakoulutuksista koulutussuunnittelija Emiltä, emi.maeda(a)ehyt.fi

Nyyti ry:n uusi NYYTICAST -podcast alkaa syyskuussa

Nyytin uudessa podcast-sarjassa on luvassa rohkeaa puhetta opiskelijoiden hyvinvoinnista ja tarinoita elämästä lähietäisyydeltä. Podcastit julkaistaan maanantaisin syyskuusta marraskuuhun. Luvassa vaihtelevia teemoja ja mielenkiintoisia vieraita! KUPLA on mukana keskustelussa 7.10., kun aiheena on alkoholi. Linkin podcasteihin löydät Nyytin verkkosivuilta www.nyyti.fi.

Syksy 2019 teemat ja julkaisupäivät:

2.9. Sairausloman ottaminen opinnoista ja opintoihin paluu
9.9. Viha ja itsetuhoisuus
16.9. Yksinäisyys
23.9. Rahastressi
30.9. Miesten mielenterveys
7.10. Alkoholi
14.10. AHDISTAA!
21.10. Seksuaaliterveys
28.10. Mielialalääkkeiden vaikutus
4.11. Myötätunto ja ihmissuhdetaidot

Nyytin chatit

Nyytin ryhmächateissa jutellaan vaihtelevin teemoin syyskuusta joulukuuhun joka toinen torstai klo 18-20. Tule mukaan keskustelemaan, jakamaan ajatuksiasi ja kokemuksiasi sekä saamaan uusia näkökulmia. KUPLA on mukana 17.10. Chatissa, jossa keskustellaan opiskelijabileistä.

Chattiin pääset osoitteesta www.nyyti.fi/opiskelijoille/chat/

Chattien aiheet syksyllä 2019:
5.9. Opinnot alkaa – miten jaksaa?
12.9. Miten selvitä kiusaamisesta?
19.9. Satuttava some – kiusattuna sosiaalisessa mediassa
26.9. Svårt att hitta vänner?
3.10. How to make friends in Finland?
17.10. Opiskelijabileet
31.10. Miten mukaan porukoihin?
14.11. Aitoja kohtaamisia etsimässä
21.11. Hur känna igen och hålla fast sina gränser?
28.11. Miksi ja miten kohdata oma vihamme?
12.12. Ahdistaako?

Näin Suomi juo: suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat

Näin Suomi juo on kokonaiskatsaus suomalaiseen tapaan juoda alkoholia. Kirja perustuu useisiin tutkimusaineistoihin, kuten esimerkiksi jo vuodesta 1968 säännöllisesti tehtyyn Juomatapatutkimukseen. Kirjassa kerrotaan, millaisia suomalaisten juomatavat ovat, milloin, missä ja kenen seurassa juomme ja milloin olemme juomatta. Kirjassa käsitellään myös alkoholihaittoja, kuten riskikäyttöä ja sen yhteyttä muihin riippuvuuksiin. Kirja on perusteos suomalaisten juomatapojen erityispiirteistä kiinnostuneille – ammattilaisille, tutkijoille, opiskelijoille ja kaikille aiheesta uteliaille.

Linkki teoksen esittelyyn Julkarissa: http://www.julkari.fi/handle/10024/136800

Pinnan alla kuplii

17.9. KUPLA Hyvinvointiareenassa, puheenvuoro aiheesta Hyvinvointityö korkeakouluissa
7.10. Emmi Lehtinen vieraana Nyytin alkoholiaiheisessa podcastissa
12.10. KUPLA mukana NordAN-konferenssissa
17.10. Emi Maeda vieraana Nyytin opikelijabileitä käsittelevässä chatissa
KUPLA Hyvinvointiareenassa