KUPLAN UUTISKIRJE 6/2020

KUPLA-hankkeen päätöswebinaarit 3.-5.11.

KUPLA esittelee hankkeen päätöswebinaareissa parhaita havaintojaan hankkeen toiminnan varrelta. KUPLAn päätöswebinaarit pidetään verkossa 3.-5.11. Kaksituntisten webinaarien aiheina ovat opiskelijatapahtumat ja yhteisöllisyys, tuutorointi ja hyvinvointi sekä opiskelijoiden ohjaamisen työvälineet. Webinaarit ovat maksuttomia ja ne toteutetaan Zoom-alustalla.

Ohjelma:

3.11. klo 16-18 – Opiskelijatapahtumat ja yhteisöllisyys

Opiskelijatapahtumien järjestäjille sekä opiskelija- ja ylioppilaskuntien tapahtumavastaaville suunnatussa webinaarissa käsitellään opiskelijatapahtumia, opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja näiden vaikutusta. Lisäksi esitellään KUPLA-hankkeen opiskelijatapahtumien järjestäjille suunnattuja koulutuksia.

4.11. klo 14-16 – Hyvinvointia tuutoroinnista

Tuutorit ovat tärkeä osa opiskelijakulttuuria. Mikä on tuutorin rooli ja miten tuutori voi omalla toiminnallaan edistää saavutettavampaa opiskelijayhteisöä? Tuutoreille, tuutoreita kouluttaville ja tuutoroinnin parissa työskenteleville räätälöidyssä webinaarissa käsitellään yksinäisyyttä, moninaisuutta ja inklusiivisuutta osana tuutorointia.

5.11. klo 14-16 Katsauksia opiskelijoiden ohjaukseen ja ehkäisevään päihdetyöhön korkeakoulussa

Webinaarissa esitellään kolmen eri korkeakoulun opiskelijoiden ohjauksen malli tai sen osa. Lisäksi webinaarissa esitellään mistä osista korkeakoulun ehkäisevä päihdetyö koostuu, miten rakennetaan käytettävä ja käytännönläheinen opiskelijoiden päihdeohjelma sekä annetaan vinkkejä, miten päihteet otetaan opiskelijan kanssa puheeksi. Webinaari on suunnattu korkeakoulujen ohjaus- ja opetushenkilöstölle.

Tuutori- ja tapahtumakoulutukset päivitetty

KUPLAn koulutukset opiskelijatuutoreille sekä opiskelijatapahtumien järjestäjille on päivitetty. Päivitystyössä on parannettu koulutusdiojen saavutettavuutta sekä huomioitu koulutusten pitäminen etänä lisäämällä koulutuksiin uutta materiaalia sekä ohjeita koulutuksen vetäjille etäkoulutuksiin.

Koulutusten päivitetyt kieliversiot lisätään KUPLAn sivuille syksyn aikana.

Mitä kannattaa huomioida etätuutoroinnissa?

KUPLA koulutti Helsingin yliopiston tuutoreita yhdessä yliopistopappi Late Mäntylän kanssa. Kolmen koulutuksen sarja käsitteli etätuutorointia ja siihen liittyviä aiheita, kuten tutustumista ja viestintää. Lue lisää koulutusten keskeisimmistä huomioista ja katso koulutusten videotallenteet Helsingin yliopiston UniTube –palvelusta.

Liikkuva korkeakoulu –webinaari

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) järjestää webinaarin Liikkuva korkeakoulu -ohjelmasta. Liikkuva korkeakoulu -ohjelma on jatkoa alempien koulutusasteiden Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toiminnalle. Webinaari on tarkoitettu oppimisen, hyvinvoinnin ja liikunnan parissa työskenteleville tai näihin liittyvissä luottamustehtävissä toimiville, sekä kaikille jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten oppimisen laatua ja opiskelijoiden jaksamista voi tukea liikkeen avulla. Lisätietoa ja linkki webinaariin.

Linkkivinkit: HOPS-ohjauksella hyvään alkuun

Miten henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) ohjauksella voidaan auttaa ja tukea opiskelijaa? Kaisa Karhu Oulun yliopistosta antaa videoilla erinomaisia vinkkejä sekä yksilö- että ryhmämuotoisiin ohjauskeskusteluihin. HOPS-ohjauksesta voi lukea lisää myös Karhun artkkelista OHO-hankkeen OHO-opas – Opiskelua, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin –teoksessa.

Hops-ohjaus ryhmässä
Henkilökohtainen HOPS-keskustelu
Kaisa Karhu: HOPS-ohjauksella hyvään alkuun, (s.51 alkaen)