Lomafiilis – parasta sellaisenaan

Mulle heinäkuu on kesäaikaa parhaimmillaan: aurinko hellii ja snapchatistä saa ihailla kavereiden kesäfiiliksiä. Pian mullakin alkaa loma ja ollaan jo puhuttu vanhan kaveriporukan kanssa, että mentäis rannalle. Mä oon haaveillu pelailusta ja piknikistä. Viime kesänä festarit vei ajan ja rantalentis jäi odottelemaan varastohäkkiin.

Valokuva Vantana Kuusijärveltä puiden katveesta kohti laituria, jossa ihmisiä uimassa aurinkoisena päivänä.

Nyt oon ihan varma, että olis pelailujen vuoro, koska kaikki festarit on peruttu ja muitakaan tapahtumia ei oo luvassa. Kavereiden kanssa meillä on enää ollu aika hakusessa, mutta josko ensi viikonloppuna? Pitääpä ehdottaa..

Minä: ”Hei, miten olis vanha porukka ja ranta ensi viikonloppuna? Kelit olis hyvät ja mulla olis LOMA!”

Krisu: ”Vau olispa hyvä idea! Hetki mä katson työvuorot, pitäis olla vapaana..”

Minttu: “Mulle ainakin sopii! Pyydänkö Kallen ja Juusonkin? Ne tulee just reissusta tällä viikolla ja saadaan mukava porukka kasaan.”

Alkuinnostus laantuu hieman. Viimeksi, kun nähtiin jätkiä, niillä oli kassit täynnä kiliseviä ja loppuilta menikin niitä kaitsiessa, kun räyhäsivät kaikille vastaantulijoille. Toisaalta siitä on tosi kauan, kun viimeks ollaan nähty enkä halua, että näkeminen mun takia kaatuu. Kalle on kuitenkin Mintun poikaystävä…

Minä: ”No joo, eiköhän ne voi tulla..”

Krisu: ”No olisko sit lauantaina hietsulla puoliltapäivin?”

Minttu: ”Joo, nähdää sillo, ilmoitan pojille, ne saa tuoda meille jotain viihdykettä!”

Minä: ”OK!”

Jään hieman varovaisesti odottelemaan lauantaita. Tapahtumien peruuntuminen koronakevään takia on lisänny mulla ulkoilua ja arkiliikuntaa. Työt kuluu pääasiassa tietokoneen ääressä ja onkin ollut kiva ottaa tietokone pihalle grillikatokseen tai puistoon ja nauttia auringosta ja puiden vihreydestä. Vapaa-ajalla on koluttu luonnonpuistoja ja käyty kalassa merenrannassa.

Myös ne arkiset kävelyt ja pyöräilylenkit on tullu osaksi arkea. Minulle lähialue on tarjonnut mahdollisuuksia ja tuonu lapsuuden muistot mieleen. Monien muiden tavoin olen ostanut teltan ja rinkan sekä miettinyt, minne uskaltaisin lähteä yönyliretkelle. Toistaiseksi ne ovat tuolla paketeissa odottamassa sopivaa kohdetta.

Kesän alussa huomasin, että fyysinen kuntoni on kasvanut huomattavasti. Aloittaessani hengästyin rappusissa kolmannen kerroksen kohdalla ja nyt jaksan jo kotiovelle asti, kuudenteen kerrokseen. Ulkona liikkuminen on ollu mulle myös terapeuttinen kokemus. Opiskelun aikana syntyny stressi on päässyt purkautumaan ja uupumuksen ensimerkit, unettomat yöt, ovat vaihtuneet hyvin levättyihin ja suositusten mukaisiin kahdeksan tunnin uniin ihan huomaamatta.

Kävelyn, pyöräilyn ja luontoretkien lisäksi olen kerennyt käymään myös rannalla, tosin vain perheen kanssa. Silloin kilisevät kassit ei oo ollu häiritsemässä. Itse  en ole absolutisti, mutta alkoholi saa vatsan sekaisin ja olen siksi vältelly sitä.

Kavereiden kesken mut välillä ylipuhutaan viihteelle ja hauskan illan jälkeen kärsin pari päivää vatsakivuista. Sitten vertaan fiiliksiä sohvalla maatessani siihen oloon, mikä tulee ulkona liikkumisesta ja auringosta pelkästään… No silloin ei ole tarvinnu miettiä ainakaan menojen perumista tai huonoa oloa.

Mutta miten se rantareissu kavereiden kanssa meni?

Nähtiin porukalla rannalla ja pojat tuli paikalle, jälleen kilisevien kassien kanssa. Kasseissa ei ollut kuitenkaan perinteistä mallaspirtelöä, vaan pojat oli tuonu mukanaan erikoislimsoja ja petankkikuulat. Kuulien rasia oli hävinny, joten pallot kolisivat kasseissa vapaana.

Sain jälkikäteen kuulla, että olivat viime kerrasta pahoillaan ja halusivat hyvittää asian omalla tyylillään ja huumorilla. Ilmeeni oli kuulemma ollut näkemisen arvoinen ja päivä täydellinen.

Nyt sitten mietin, että miksi stressasin enkä uskaltanu puhua peloistani. Tekemistä löytyy kuitenkin moneen makuun ja ennakkoluuloista huolimatta ystävät nimenomaan voi yllättää!

Tämän lauantain jälkeen koen,, että minulla on maailman parhaimmat ystävät. Surullista oli, että lentispalloa ei muistettu pomputtaa, mutta uuden pelin kokeilu oli sitäkin mieluisampaa!

Haluankin kannustaa juuri sinua kokeilemaan jotain uutta tänä kesänä. Festarit on ehkä peruttu, mutta monet muut jutut on edelleen mahdollisia.

Kuva Helvetinjärven kansallispuiston porteilta. Portit on tehty ylösalaisin juurineen käännetyistä puista, joiden takana näkyy tie ja metsää. Vasemmalla näkyy infotaulu.
Hlevetinjärven kansallispuiston portit.

Muistatko historian tunneilta kultaryntäyksen Amerikassa? Suomessakin toimintaa on ollut ja  voit edelleen kokea sen Lemmenjoella. https://www.tankavaara.fi/kullanhuuhdonta/

Amerikan maalla usein myös luullaan, että Suomessa jääkarhut tallustelee vapaana. Ehkä harhaluuloa, mutta jääkarhun näkeminen on kuitenkin mahdollista Ranuan eläinpuistossa. https://www.ranuazoo.com/

Sitten se sanonta, että helvetti jäätyy, kun Suomi voittaa euroviisut.  No Helvetinjärveen voit käydä tutustumassa ja ainakin näin kesällä se on sulana uintia varten. https://www.luontoon.fi/helvetinjarvi

Pienen matkan päässä täältä voit tutustua myös Ruoveden aitoihin noitakäräjiin. Käräjät järjestetään tänä vuonna tosin hieman aikaisempaa suppeammin, mutta tapahtuma on tutustumisen arvoinen https://noitakarajat.fi/

Ja jos historia kiinnostaa, voit käydä tutustumassa aitoihin luolamaalauksiin Karijoen susiluolassa. https://retkipaikka.fi/karijoen-susiluola/

Myös pk-seudulla voit nauttia Seurasaaren vanhoista taloista https://www.seurasaarisaatio.fi/kartta/

tai tutustua viereisen Pukkisaaren rautakautiseen kylään http://www.sommelo.fi/

Mitä ihmeellistä sun paikkakunnan lähettyviltä löytyy?

Kirjoittaja on  Opiskelijoiden Liikuntaliiton vuoden 2020 varapuheenjohtaja Sanna-Maria Ahl.  Sanna-Maria on sairaanhoitajaopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL) on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen opiskelija- ja korkeakoululiikunnan yhteistyö- ja edunvalvontaorganisaatio, joka edustaa Suomen kaikkia yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita. OLL:n tarkoituksena on opiskelijoiden hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, opiskelukyvyn ja terveyden edistäminen liikunnan avulla. OLL:n tavoitteena on korkeakoulujen liikuntaolosuhteiden ja -kulttuurin vahvistuminen. Linkki nettisivuille: https://www.oll.fi/