Puhtia syksyyn

Uusi lukuvuosi on pyörähtänyt käyntiin ja on aika sukeltaa opintojen pariin. Päivien pimentyessä syksyn myötä mieleen saattaa hiipiä tuntemuksia siitä, että kesällä kerätty energia alkaakin hiipua. Erilaiset opiskelutehtävät alkavat muistuttaa suuria ponnisteluja vaativia, ylitsepääsemättömiä vuoria.

Tässä muutamia vinkkejä omasta jaksamisesta huolehtimiseen opintojen tuoksinassa.

HUOLEHDI ITSESTÄSI
Muista pysähtyä välillä itsesi äärelle. Havainnoi missä oman jaksamisesi rajat ovat, opettele priorisoimaan asioita ja aikatauluttamaan tehtäviä (vinkkejä ajanhallintaan voit löytää täältä: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/hallittua-ajankayttoa/). Muistuta itseäsi siitä, että et voi mitenkään jaksaa loputtomiin ilman hengähdyshetkiä itsellesi tärkeiden asioiden parissa. Tee irtiottoja sopivassa suhteessa tukeaksesi omaa jaksamistasi ja opiskelukykyäsi. Pohdi, mitkä asiat auttavat sinua jaksamaan opiskeluarjessa ja mitkä tukevat opiskelukykyäsi. Millä keinoilla rentoudut?

NUKU JA LATAUDU
Huolehdi itsellesi riittävästä unesta. Kiinnitä huomiota siihen millaisella unimäärällä tunnet itsesi aamulla levänneeksi ja päivän aikana virkeäksi. Älä tingi liiaksi levosta suoriutuaksesi opiskeluun liittyvistä deadlineista. Suunnittele ja aikatauluta työmääräsi ja varaa aikaa nukkumiselle, sillä uni on tärkeää oppimiselle ja luovalle ajattelulle.

SYÖ NIIN JAKSAT PAREMMIN
Kiinnitä huomiota siihen, millaisesta ravinnosta saat puhtia päivään ja mikä tekee olosi turhan pöpperöiseksi. Tarkastele onko ateriarytmisi riittävä ylläpitämään vireystasoasi päivän mittaan. Ajattele syömistäsi kokonaisuutena yksittäisten aterioiden sijaan.

NÄE KAVEREITA, PIDÄ YHTEYTTÄ LÄHEISIISI
Älä unohda kavereita ja läheisiäsi opiskelukiireiden keskellä. On tärkeää välillä irroittautua hektisistä suorituksista ja vain hengailla kavereiden kanssa ilman esityslistaa. Tehkää yhdessä jotain kivaa, jonka jälkeen tunnet taas energiatasosi nousseen ja jaksat paremmin opintojenkin parissa. Aina aikataulut ei kuitenkaan anna periksi yhteiselle tapaamiselle, joten soita tai viestitä silloin kaverille kysyäksesi vain mitä kuuluu. Pienellä yhteydenotolla teet kaverille olon, että välität ja ajattelet häntä, mutta ennen kaikkea oma mielesikin kohentuu.

KOHTUUS KAIKESSA
Pohdi mistä asioista sinun opiskelijaelämäsi koostuu. Koostuuko se mahdollisimman hyvästä rytmistä, joka tukee oppimistasi ja opinnoissa edistymistä? Vai kuuluuko siihen ehkä myöhään venyneet biletysillat, huonosti nukutut yöt ja väsyneet opiskelupäivät? Mieti tasapainoinen kokonaisuus, joka palvelee sinua parhaiten. Muista pitää kohtuus mielessä, mitä ikinä opiskeluaikana teetkin.

-Noora Paakki, Nyyti