Syksyllä kaikki on toisin

Tehdään tänä syksynä jotain toisella tavalla. KUPLA palaa kesälomilta ja haluaa herätellä korkeakouluyhteisön jäseniä miettimään mitä voitaisiin tehdä tänä syksynä eri tavalla kuin aikaisemmin.  

Tänä syksynä melkein kaikki on toisin opiskelumaailmassa. Opiskelut tehdään etänä, suuria fuksiaistapahtumia perutaan ja opiskelukavereita nähdään joko pienissä porukoissa tai videolinkin yli. Voiko jokin olla hyvällä tavalla erilaista tänä syksynä? Kaiken muutoksen ei tarvitse olla pakon sanelemaa ja epämukavaa, vaan joskus muutos voi olla tietoista ja tavoitteellista toimintaa, joka kehittää yhteisiä asioita paremmaksi.

KUPLA kokosi muutaman viime kevään aikana saadun hyvän havainnon ja ajatuksen, jotka esittelemme Instassamme ja Facebookissamme tämän viikon aikana.

Maanantai: puhutko juomista jotka joit, vai hetkistä jotka loit?

Mitä jos tänä syksynä kerrottaisiin opiskelijaelämästä siten, että kertomusten keskiössä ovat toiset ihmiset ja yhdessä koetut elämykset sen sijaan, että tarinat kertoisivat siitä, mitä juotiin ja missä ja millaisin seurauksin. Opiskelijakulttuurin ajatellaan usein olevan alkoholikeskeistä, vaikka se ei sitä välttämättä ole. Tätä käsitystä tukevat ne tavat, joilla opiskelijaelämästä kerrotaan alkoholi edellä – miten kännissä siellä bileissä tai sitseillä oltiin, vaikka bileiden ja sitsien keskeinen idea tuskin oli hankkiutua känniin, vaan viettää aikaa kavereiden kanssa.

Minkä tahansa tapahtuman voi järjestää ilman alkoholia, mutta ei ilman osallistujia. Loppupeleissä osallistujat tekevät tapahtuman, ja osallistujien keskinäinen vuorovaikutus ja sen mahdollistaminen ovat ne asiat, jotka muodostavat muistot ja mielikuvan tapahtumasta. Yksi hyvä mutta haastava tapa arvioida tapahtumia on miettiä, mitä tapahtumaan jää jos siitä poistaa alkoholin nauttimisen.

KUPLAn blogissa käsiteltiin aihetta keväällä

Tiistai: “Läsnäolo on koskettavin asia, jonka voi toiselle antaa”

Tänä syksynä kaikki on toisin, mutta kohdataan silti toisemme yhtä sydämellisesti ja lämpimästi niin livenä kuin etänäkin. Kun pysähdyt toisen luo ja kysyt aidosti “mitä kuuluu?” ja kuuntelet kiireettä vastauksen, saatat pelastaa jonkun päivän tai jopa hengen. Kohtaamisten merkitystä ei voi koskaan painottaa liikaa.

Inspiraatiota voi ottaa taiteilija Sade Sudenkorennon lyhytelokuvasta Talvipäivänseisaus. Lyhytelokuva on katsottavissa YouTubessa

Kahdella sanalla tukemisesta voi lukea lisää Mieli ry:n Mitä kuuluu -sivustolta

Keskiviikko: Kutsu mukaan – läsnä ja etänä

Kun järjestät tapahtuman, ilmoitatko vain viileästi tapahtuman olemassaolosta, vai kutsutko osallistujat mukaan? KUPLAn tapahtumakoulutusten palautteiden mukaan monille osallistujille kutsumisen tärkeys tapahtumanjärjestämisessä oli yksi asia, jonka he ottivat mukaansa koulutuksesta. KUPLAn tapahtumakoulutukset ja niiden diashowt ovat vapaasti käytettävissä ja ladattavissa hankkeen sivuilta.

Alkoholittomuus ei jätä ketään piirien tai bileiden ulkopuolelle, vaan se, kun alkoholittomuudesta tehdään jokin erityinen asia tai numero.

Torstai: Ei tehdä kenestäkään erityisryhmää, vaan kaikista osa ryhmää

Juomattomuudesta kyseleminen tuntuu hyvin usein siltä, että henkilön päätös olla juomatta juuri tänään on jotenkin oudoksuttava tai väärä. Eihän kenenkään ruokavaliota tai vaatevalintojakaan kyseenalaisteta enää – tai ainakaan toivottavasti ei. Alkoholittomuus ei jätä ketään piirien tai bileiden ulkopuolelle, vaan se, kun alkoholittomuudesta tehdään jokin erityinen asia tai numero.

KUPLA pohti asiaa paitsi blogissa keväällä, myös Instagramissa.

Perjantai: Huolen puheeksi otto vaihe vaiheelta

Jos olet huolestunut kaverin hyvinvoinnista, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Suomalaiseen kulttuuriin tuntuu kuuluvan turhan usein toisten yksityisyyden kunnioittaminen siihen pisteeseen saakka, että tutulta ihmiseltä ei uskalleta kysyä hänen yksityiselämäkseen koetuista asioista, vaikka kysyminen ehdottomasti kannattaisi. Aniharva huolten tai ongelmien kanssa painiskellut muistelee, miten kurjaa se oli kun läheiset osoittivat huoltaan kysymällä asioista, vaan enemmänkin kuulee sitä, miten ongelmistaan selviytyneet muistelevat lämmöllä niitä, jotka osoittivat kiinnostusta siitä, miten jollain menee. Lisää puheeksi ottamisesta voi lukea KUPLAn blogista. 

KUPLA-hanke aloitti taipaleensa maaliskuussa 2018 ja päättyy marraskuussa 2020. Sitä ennen haluamme antaa kuvaannollisen viestikapulan eteenpäin korkeakouluyhteisön kaikille jäsenille – opiskelijoille, henkilökunnalle, tuutoreille, aktiiveille, fukseille, N:nnen vuoden opiskelijoille, alumneille – ihan kaikille. Jos jokin meidän tämän viikon ideoistamme kuulosti sinusta hyvältä tai herätti sinussa ajatuksen tai muiston, jaa se somessasi tunnisteella #mejatkamme. KUPLA-hanke saattaa lopettaa toimintansa, mutta te jatkatte, korkeakouluyhteisö.