Työvuodet tuutoroinnin parissa

Tammikuussa 2020 tuli päätökseen oma työurani tuutoroinnin parissa opiskelijakunta Tamkossa. Tulin aikoinani Tamkoon osa-aikaiseksi tuutorisihteeriksi vuonna 2006. Sittemmin hommasta tuli täysipäiväistä ja työ vei sillä tavalla mukanaan, että sain innostua opiskelijatuutoroinnista ja vertaisohjauksesta Tampereen ammattikorkeakoulun ja opiskelijakunnan mukavassa työyhteisössä yli 14 vuotta.

Opiskelijatuutoroinnin tarkoituksena on tutustuttaa uudet opiskelijat opiskeluympäristöön, toisiinsa, oman alansa keskeisiin asioihin sekä myöskin opiskelijaelämään. Kaikki TAMKin tuutorit ovat näihin tehtäviin koulutettuja ja he toimivat uuden opiskelijan tukena ja turvana. Omien työvuosieni aikana Tamkossa ja TAMKissa suhtauduttiin tuutorointiin varsin positiivisesti ja tuutoreiden tekemää hyvää työtä arvostettiin. Uskon asian edelleen olevan näin. Tämä lähtökohta loi itsellenikin tietysti hyvät edellytykset työskennellä tuutoroinnin parissa ja olla kehittämässä tuutoritoimintaa. Opiskelijatuutorointi vakiinnutti hyvin asemansa TAMKin opinto-ohjauksen mallissa. Oli ilo työskennellä ihanien kollegojen kanssa. Ilo oli myös vuosittain nähdä, kuinka tuutorikoulutuksissa saimme annettua tuutoreille hyvät eväät tulevalle tuutorointipolulle ja kuinka saimme myös porukan hitsaantumaan hyvin yhteen. Tuutoreiden innostus uusia opiskelijoita vastaanottaessa oli joka kerta upeaa katseltavaa!

Tuutorikoulutuksiin kuului mm. tuutoroinnin perusajatuksen käsittelyä, tuutorin etiikkaa ja vastuita sekä opiskelijan hyvinvointiin ja toimeentuloon liittyviä asioita. Lisäksi tuutorikoulutuksiin kuului myös ripaus esiintymistaidon kartuttamista sekä tietysti paljon käytännön vinkkejä ja ohjeita opiskelijaryhmien vastaanottamiseen. Tärkeimpänä asiana itse pidin sitä, että tuutorit havaitsevat, että heillä on tärkeä rooli vertaisohjaajina ja vaikka kaikkea ei osaisi uudelle opiskelijalle heti vastata, niin he osaavat auttaa oikean tiedon lähteille ja olla toisen opiskelijan tukena.

Vaikka tuutoroinnin perusidea on pysynytkin samana, niin kyllä omien työvuosien aikana niitä muutoksiakin tapahtui. Yksi selkeä muutos oli tiedon ja materiaalien siirtyminen sähköiseen muotoon. Työurani alkuaikoina lähes kaikki materiaali tuutoreille jaettiin vielä paperisena. Tätä nykyä ainoa paperinen materiaali taitaa olla tuutorisopimus. Oli ilo ja kunnia olla mukana aikoinaan seuraamassa TAMKin ja PIRAMKin yhdistymistä sekä nyt viimeisimpänä uuden korkeakouluyhteisön syntymistä sekä kehittämässä opiskelijatuutorointia myös näissä tärkeissä käännekohdissa.

Toki työvuosiin mahtuu myös niiden harha-askeleidenkin ottamista, mutta se lienee normaalia ja tarvittavaakin, jotta päästään ottamaan uutta suuntaa.

Kenties joillekin tuutorina toimiminen on edesauttanut työllistymisessä ja toivottavasti monelle se on poikinut paljon uusia ystäviä sekä varmuutta ohjata ja toimia ryhmässä. Melkoisia kasvutarinoita pääsin todistamaan useita.

Tamkossa tuutorointi jäi hyviin käsiin. Omaan sydämeen ja sielujen syövereihini jäi lukematon määrä hienoja kokemuksia tuutoroinnin parissa, kivoja hetkiä Tamkon toimistolla sekä paljon tehtyä työtä opiskelijatuutoroinnin parissa. Kuitenkin parhainta, mitä työvuodet minulle antoivat, ovat ne lukuisat kaverit ja ystävät, joita sain työvuosieni aikana. Täyttä kultaa!

Tekstin on kirjoittanut Satu Hiltunen, joka toimi opiskelijakunta Tamkossa tuutoroinnin parissa yli 14 vuotta. Nykyään Satu työskentelee koulutusten parissa Työterveyslaitoksella. Vapaa-aikanaan Satu viihtyy perheen ja ystävien kanssa tai laittaa lenkkarit jalkaan ja suuntaa lenkkipoluille.