Viimeistä kevättä viedään

Ilmassa on sekä haikeutta että kovaa draivia, KUPLA-hankkeen viimeinen kevät on päättymäisillään. Näin kesäkuun alussa on hyvä hetki hengähtää ja katsoa taaksepäin. Korkeakoulut ja opiskelijajärjestöt ovat löytäneet KUPLAn aika mukavasti ja odotettavissa oli kiireinen kevät kun siirryttiin vuoteen 2020. Keväällä 2019 pilotoimme yhteistyökumppaneiden kanssa koulutuksia tuutoreille, tapahtumajärjestäjille ja korkeakoulujen henkilökunnalle. Pilotointien jälkeen koulutuksia tuunattiin saadun osallistujapalautteen mukaan ja tänä keväänä KUPLA pääsi julkaisemaan koulutusmallit tuutoreita ja tapahtumanjärjestäjiä kouluttaville suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Mallien julkaisun lisäksi pääsimme myös itse kouluttamaan lähes 3000 henkilöä 43 eri koulutustapahtumassa kevään 2020 aikana. 
 
Sanomattakin lienee selvää, että tämän kevään koulutuksista leijonan osa päätettiin järjestää etänä, webinaarimuodossa. Koulutusten idea on tarjota ajateltavaa, ei niinkään oikeita vastauksia. Oli varsin jännittävää lähteä pohtimaan tuutori- ja tapahtumakoulutusten toteuttamista etänä, materiaalin pohjalta, joka oli suunniteltu nimenomaan koulutettavien kohtaamiseen livenä. Tarvittiin paljon testailua, etäpedagogista orientaatiota ja kylmiä hermoja. Ensimmäiset koulutukset toteutettiin etänä alle viikon varoitusajalla, ja ne toteutettiin tietoturvasyistä pääasiassa korkeakoulujen Zoom-alustoilla sekä EHYTin Adobe Connectissa. Molemmat alustat mahdollistivat osallistujien jaon pienryhmiin, joissa he pääsivät tutustumaan toisiinsa ja keskustelemaan annetuista pohdintatehtävistä.  
 
Vaikka suurin osa koulutuksiin osallistujista olisikin mieluummin valinnut livekoulutuksen, KUPLAn järjestämät etäkoulutukset saivat erinomaiset arvosanat. Asteikolla 1-5, ykkösen ollessa heikko ja viitosen erinomainen, kaikkien kolmen koululutusmallin yleisarvosana oli yli 4. Seuraavaksi muutamia koulutuspalautteita tältä keväältä:

“Oli tosi hyvä, että alkoholin käytöstä puhutaan, koska se on vieläkin vähän liian suuressa roolissa tapahtumissa.” 
-tuutori 

“Tärkein asia, jonka opin oli itselleni se, että ensin pitää pistää ns. oma happinaamari ennen kuin sen voi laittaa fukseille. Tämä on asia, mitä harvoin painotetaan. Aion soveltaa kaikkia juuri oppimaani, erityisesti sitä, kuinka auttaa fukseja erilaisissa ongelmissa.” 
-tuutori 

”Tärkein oppimani asia oli fyysisen sekä sosiaalisen turvallisuuden luomiseen liittyvät neuvot ja esimerkit” 
-tapahtumanjärjestäjä 

”Se, että tapahtumaturvallisuuden pohdinta ei painotu “jälkipyykkiin” vaan pitää pyrkiä ennakoimaan ja välttämään turvallisuusuhat ennalta.”
-tapahtumanjärjestäjä

Viime vuoden puolella hankkeessa valmistui Osaava tuutori – opiskelijatuutorin tehtäväkirja. Tänä keväänä saimme tehtäväkirjasta valmiiksi myös kieliversiot ruotsiksi ja englanniksi. Heti julkaisunsa jälkeen tehtäväkirja nousikin suosituksi etäajan itseopiskelumateriaaliksi korkeakoulujen opiskelijatuutoreille. Keväällä olemme lisäksi päässeet mukaan kommentoimaan korkeakoulujen opiskelijoiden päihdeohjelmia. Täältä pääset katsomaan Oulun ammattikorkeakoulun Opinto-opasta ja itse Puuttuminen on välittämistä -ohjelmaa. Korkeakouluissa tehdään paljon opiskelijoiden päihdehaittoja ehkäisevää työtä ja on hienoa, että se saadaan näkyville myös opiskelijoiden päihdeohjelmissa. 
 
Nyt KUPLA toivottaa sinulle hyvää ja rentouttavaa kesää!  
Toivoo Emmi, Emi ja Milla