Voiko hyvinvointia äänestää?

Vaalien alla ehdokkaat sekä puolueet lupaavat ja kansalaiset sekä kansalaisjärjestöt vaativat. Miksi kansalaisjärjestöllä on vaalitavoitteita, kun sillä ei ole omia ehdokkaitakaan? Järjestöt pyrkivät vaikuttamaan vaaleissa tuomalla esiin mielestään tärkeitä asioita ja aiheita, jotka tulisi toteuttaa seuraavalla vaalikaudella.  

KUPLA-hanke nostaa viikon aikana esiin eri organisaatioiden vaaliteemoja kirjoitusten, haastatteluiden ja videoiden keinoin. Viikon tarkoituksena on esitellä erilaisten organisaatioiden hyvinvointia edistäviä vaalitavoitteita. Teemaviikolla esiteltävät vaalitavoitteet on valittu siksi, että ne toteutuessaan vaikuttavat merkittävästi opiskelijoiden hyvinvointiin.

Useat kansalaisjärjestöt ja muut toimijat julkaisevat vaalien alla tavoitteensa tulevalle vaalikaudelle ja kutsuvat ehdokkaita allekirjoittamaan nämä tavoitteet. Näin ehdokas voi osoittaa kannattavansa joitain aiheita tai pitävänsä teemoja tärkeänä – tai vain näyttää olevansa samaa mieltä opiskelevan nuorison, mielen hyvinvoinnin edistäjien tai ehkäisevän päihdetyön tekijöiden kanssa. Äänestäjä puolestaan voi tarkistaa organisaation listalta ne kaikki ehdokkaat, jotka ovat allekirjoittaneet organisaation vaalitavoitteet ja luvanneet edistää näitä teemoja, mikäli tulevat valituksi. 

KUPLA-hanke esittelee ennen vaaleja viisi mielenkiintoista ja hankkeelle läheistä vaalitavoitetta eri järjestöiltä. KUPLAn vaaliteemaviikolla esiteltävät vaalitavoitteet on valittu joko siksi, että ne ovat KUPLAlle läheisten organisaatioiden tavoitteita tai KUPLAn mielestä hyvinvointia lisääviä ja hyviä avauksia. Lisäksi kaikki esiteltävät tavoitteet vaikuttaisivat toteutuessaan merkittävästi opiskelijoiden hyvinvointiin.