Opiskelijalle

Opiskelijajärjestöaktiiville

Millaista opiskelijakulttuuria sinä rakennat? Opiskelijajärjestöaktiivina sinulla on tärkeä rooli opiskeluyhteisön tunnelman luojana ja yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistajana. Opiskelijoiden moninaisuuden huomioonottavaa ja yhteisöllistä opiskelijakulttuuria voi rakentaa järjestämällä monipuolisia ja houkuttelevia tapahtumia, joihin kaikkien on helppo ja mukava osallistua.

KUPLA-hankkeessa tuotetaan opas opiskelijatapahtumien järjestäjälle sekä tarjotaan tietoa ja tukea myös muille opiskeluyhteisön pelinrakentajille. Materiaaleja päivitetään tälle verkkosivustolle vuoden 2019 aikana. Ennen sitä löydät vinkkejä myös KUPLA-hankkeen Facebook-sivuilta.

Tuutorille

Tuutorina mahdollistat sen, että uusi opiskelija kokee olevansa tervetullut opiskeluyhteisöön ja helpotat tutustumista muihin opiskelijoihin. Tunne ryhmään ja yhteisöön kuulumisesta sujuvoittaa opinnoissa alkuun pääsemistä ja on keskeinen opiskeluhyvinvointia ylläpitävä tekijä. Siksi on tärkeää jo ennen uusien opiskelijoiden saapumista miettiä, millä keinoilla voit tuutorina tukea hyvää ilmapiiriä ja ryhmäytymistä ja huomioida esimerkiksi opiskelijoiden erilaiset elämäntilanteet ja odotukset opiskelijaelämään kohtaan.

KUPLA-hankkeessa julkaistaan vuonna 2019 tuutoreille suunnattu opas. Lisäksi hankkeessa kehitetään koulutusmalli, jota korkeakoulut ja opiskelija- ja ylioppilaskunnat voivat hyödyntää tuutoreita kouluttaessaan.

Opiskelijalle

Oletko joskus ollut huolissasi opiskelutoverisi, ystäväsi tai jonkun muun tekemisistä tai jaksamisesta? Olet saattanut joskus jopa ottaa puheeksi sinua huolestuttavan asian tai toisen käytöksessä ilmenevän seikan, esimerkiksi runsaan päihteiden käytön tai uupumisen merkit. Huolen ilmaiseminen kannattaa, vaikka se ei aina automaattisesti johda siihen, että toinen motivoituu hakemaan apua. Ottamalla huolesi puheeksi viestität välittämistä ja empatiaa, ja jo sillä on monesti suuri merkitys. Katso täältä vinkkejä puheeksi ottamiseen. 

Apua sekä läheisen tukemiseen että oman päihteiden käytön ja mielen hyvinvoinnin pulmien pohtimiseen on saatavilla. Esimerkiksi maksuton Päihdeneuvontapuhelin (p. 0800 900 45) palvelee ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Palvelu on tukenasi, jos haluat puhua omasta tai läheisesi päihteiden käytöstä. Katso Nyyti ry:n kattava lista opiskelijoille ja nuorille aikuisille suunnatuista tukipalveluista täältä.