tukimateriaalit

KUPLA-hanke on tuottanut erilaisia tukimateriaaleja korkeakoulun hyvinvointitoimijoille, opiskelijatapahtumien järjestäjille sekä opiskelijatuutoreille. Tältä sivulta löydät paitsi KUPLAn tuottamat materiaalit, myös linkkejä muiden tuottamiin aineistoihin.  

Osaava tuutori – opiskelijatuutorin tehtäväkirja (pdf)
Osaava tuutori -tehtäväkirja on tarkoitettu opiskelijatuutorille itseopiskelumateriaaliksi. Kirja on tarkoitettu työkaluksi korkeakoulussa toimivalle opiskelijatuutorille. Tehtäväkirjaa voi käyttää tuutoritoiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja raportoinnin apuna. Lisäksi kirja tarjoaa vinkkejä tuutorina toimimiseen ja tehtäviä oman roolin sekä omien voimavarojen pohdintaan.
Tuutorin tehtäväkirja ruotsiksi: En kunnig tutor – tutorns verktygslåda (pdf)
Tuutorin tehtäväkirja englanniksi: Skillful tutor – Exercise book for student tutors (pdf)

Etäharjoitteita tuutorointiin (ppt)
Etäharjoitteita tuutorointiin diasarja on suunniteltu tuutoreille esimerkiksi siitä miten KUPLA-koulutusten harjoitteita voi pienin muutoksin muokata etänä toteutettavaksi. Yksittäisiä harjoitteita voi käyttää suoraan fuksien kanssa tai niitä voi muokata mielensä mukaan. Tehtävät ovat satunnaisessa järjestyksessä ja käsittelevät eri teemoja.

Sosiaalisesti turvallisempi tila (pdf)
Sosiaalisesti turvallisempi tila -lyhytohje on esimerkki tapahtuman, tapaamisen, kurssin tai seminaarin sosiaalisen toiminnan ohjeesta osallistujille.

Miten ottaa huoli puheeksi? Vinkkejä puheeksiottokeskusteluun -keskustelukortti (pdf)
Keskustelukortissa on lyhyesti kuvattu esimerkkejä mitä tehdä ja sanoa tilanteessa jossa opiskelukaverin tai läheisen tilanne on aiheuttanut huolta.  Päihdehaittoja ehkäisevä ja mielen hyvinvointia edistävä työ on keskeinen osa korkeakoulun hyvinvointi- ja ohjaustyötä.  KUPLA-hanke tukee korkeakoulun henkilöstöä tässä työssä tarjoamalla koulutusta ja työkaluja puheeksi ottoon sekä ohjaustyön tueksi.

Päihteet puheeksi korkeakoulussa –opasesite (pdf)
Päihteiden käyttö koetaan usein jokaisen yksityisasiaksi, ja siksi siihen puuttuminen voi tuntua vaikealta. Säännöllinen ja runsas päihteiden käyttö kuitenkin heikentää opiskelu- ja työkykyä ja vaikuttaa myös muihin. Kun huolesi opiskelijan jaksamisesta herää, älä epäröi ottaa asiaa puheeksi. KUPLA-hankkeen opasvihkonen tarjoaa neljä askelta päihteiden käytön puheeksi ottoon korkeakoulussa sekä listan tukipalveluista, joihin opiskelijan voi ohjata ja joista saat lisätietoa.  

Puheeksiotto-opas korkeakouluille (pdf)
Oppaassa annetaan vinkkejä huolen puheeksi ottamiseen: mitä kysyä, miten kysyä ja miten ohjata opiskelija eteenpäin. Oppaassa käsiteltäviä aiheita ovat mielenterveys, yksinäisyys, alkoholi, kannabis, digipelaaminen sekä rahapelaaminen. Oppaan vinkkejä voivat käyttää korkeakoulun henkilöstön jäsenet käydessään kahdenkeskistä keskustelua opiskelijan kanssa. Myös opiskelijatoverinsa hyvinvoinnista huolestuneet opiskelijatuutorit ja kanssaopiskelijat voivat käyttää opasta keskustelun apuna.

Ehkäisevä päihdetyö korkeakouluyhteisössä -juliste (pdf)
Julisteessa kuvataan, mitä ehkäisevä päihdetyö korkeakouluyhteisössä on; mihin toimenpiteisiin rakenne-, yhteisö- ja yksilötasolla tulisi kiinnittää huomiota, jotta haittojen ehkäisy olisi vaikuttavampaa. Julisteen painokelpoisen version löydät täältä (pdf)

Suosituksia opiskelijoiden päihdeohjelmien kehittämiseen – verkkoversio (pdf)
Suosituksia opiskelijoiden päihdeohjelmien kehittämiseen – painoversio  (pdf)
KUPLA-hanke on julkaissut suositukset opiskelijoiden päihdeohjelmille. Suositukset käsittelevät opiskelijoiden päihdeohjelmien laatimista ja kehittämistä ehkäisevän työn näkökulmasta. Suositukset ovat oivallinen suunnittelun ja arvioinnin apuväline, jos korkeakoulun opiskelijoiden päihdeohjelmaa ollaan päivittämässä tai vasta laatimassa.  KUPLA-hanke auttaa mielellään opiskelijoiden päihdeohjelman kehittämiseen ja jalkauttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

KUPLAn artikkelikokoelma Pearltrees-palvelussa
KUPLA on koonnut kokoelman erilaisia hankkeen aihepiiriin liittyviä artikkeleita ja dokumentteja Pearltreesiin.

KUPLA-hankkeen uutiskirje
Uutiskirje tuo hankkeen uusimmat kuulumiset ja materiaalit suoraan sähköpostiisi. Uutiskirje sisältää myös ajankohtaista tietoa liittyen opiskelukykyyn, mielen hyvinvointiin, ehkäisevään päihdetyöhön ja yhteisöllisyyteen. Uutiskirje ilmestyy noin kuuden viikon välein.  Uutiskirjearkiston löydät täältä.